"ההתנדבות הזו נותנת לי המון רוגע, סבלנות והמון חמצן לעצמי ולסובבים אותי. המאושרת ביותר זו אשתי שאומרת שקיבלה 'בעל חדש' – כך אומר יהודה לוי,  מתנדב במרכז וראייטי ירושלים זו השנה השנייה כמלווה במועדונית שיקומית 'תדהר'.

 

במועדונית משתתפים שבעה עשר ילדים הלומדים בבית ספר לחינוך מיוחד כוללני "תדהר".   יהודה הוא פנסיונר של חברת אגד, פעיל חברתי, מלא בקסם אישי ובאנרגיה בלתי נלאית הגיע אל מיה ליבנד – רכזת המתנדבים שבמרכז וראייטי ירושלים לפני כשנתיים, ובקשתו אחת: "לתרום ולהעניק, כמה שיותר".

 

יהודה מתגורר בשכונת גילה בירושלים, נשוי ואב לשתי בנות. עבד באגד במגוון תפקידים במשך ארבעים שנה והחליט לפרוש לפני כשנה וחצי ב"כדי לעשות משהו אחר- משהו לנשמה".

 

עוד בצעירותו, כפעיל בנוער העובד והלומד, הדריך 'נוער שוליים' – כינוי שהיה נפוץ אז והיום הוחלף לנוער בסיכון "וזה הכיוון שהחלטתי שאני יכול לתרום לו".

 

הוא התנדב כחצי שנה בבית קפה לנוער של אגודת "שכן טוב" המיועד לנוער בסיכון ברמות ניתוק שונות: "המקום מעוצב כבית קפה וכמקום בילוי ומגישים בו שתייה חמה וקרה ואוכל קל במחירים סמליים. באמצעות הפעילויות השונות בתוך בית הקפה, פועלים המתנדבים למניעה וטיפול בקרב נערים בסיכון.

 

ההתנדבות הייתה אינטנסיבית בהתחלה, אך עם הזמן, לצערי, הפעילות הלכה והתדלדלה, כך שהייתי צריך לחפש לתרום במקום אחר. חיפשתי באינטרנט מקומות התנדבות בירושלים, וכך מצאתי את עצמי מתנדב במרכז".

 

יהודה, ספר קצת על ההתנדבות שלך בוראייטי

 

"התפקיד שלי בוראייטי הוא מאד אינטנסיבי. אני עושה את כל העבודה השוטפת במועדונית – עובד באופן צמוד למיכל ואביגיל – המדריכות הקבועות של המועדונית, מכין את החדר לקראת בואם של הילדים, מכין איתם שיעורי בית, משחק איתם משחקי קופסא ומלווה אותם בחוגים השונים שהם מקבלים במועדונית. מלבד זאת, אני משמש להם אוזן קשבת וכדמות שהם יכולים לפנות אליה בכל דבר ועניין  עם הצבת גבולות ברורים בענייני משמעת".

 

 ספר לנו על הקשר שלך עם הילדים

 

"נוצרו קשרים מאד טובים וחמים עם הילדים – צריך לראות את החיבוקים שלי עם הילדים בשביל להבין. הילדים למדו לכבד ולשמוע בקולי ועם זאת, לספר חוויות מהיום יום שלהם מבית הספר ומהבית.   בשל הקשיים הפזיים והקשיים הרגשיים של הילדים המגיעים למועדונית, להורים בבית לא תמיד יש הזמן והיכולת לתת את תשומת הלב הנדרשת  להם יותר מילד רגיל. לכן, במועדונית תפקידנו להשלים את החוסר הזה ולהקל במעט על הנטל של המשפחות. אני יודע בוודאות שאם אני לא אשב עם הילדים להכנת שיעורי בית הילדים, הם יגיעו למחרת לכיתה בלי שיהיה מי שידריך אותם לעשות זאת. המדריכות של המועדונית נותנות המון חום ואהבה לילדים ורואים את שהילדים צמאים לזה."

 

הילדים מתייחסים אליי כאל דמות אבהית – כאיש בוגר יותר מהמדריכות, ולומדים לכבד את זה, למרות שלפעמים, אני יותר קשוח מהן.

 

מה ההתנדבות עושה לך?

 

"כשעבדתי במוסך של אגד העבודה הייתה פיזית, קשה ולחוצה והייתי חוזר הביתה בלי אנרגיה, ועכשיו אני לא יכול להגדיר מה ההתנדבות הזו עושה לי, אני מרגיש שההתנדבות הזו נותנת לי המון רוגע, סבלנות והמון חמצן לעצמי ולסובבים אותי. המאושרת ביותר זו אשתי שאומרת שקיבלה 'בעל חדש'. אני מרגיש שהעבודה עם הילדים נותנת לי יותר ממה שאני מעניק לילדים, אני מבין דרך הטיפול שלי בילדים מה שלא הבנתי 61 שנים."

 

"לצורך ההתנדבות אני מתפנה מכל שאר העיסוקים שלי ושם את ההתנדבות בראש, לצורך הדוגמא – דחיתי השבוע טיפול של טכנאי בכדי להגיע להתנדבות.   בנוסף,  אני לוקח חלק פעיל בישיבות הצוות של המועדונית המתקיימות אחת לשבוע ובהשתלמויות השונות, בהם אני נחשף לידע מקצועי, כמו למשל – הפרעת קשב וריכוז וכך אני לומד יותר על הקשיים של הילדים"

 

אנחנו מצרפים, את מיכל כהן – מדריכת המועדונית, לשיחה.

 

מיכל, ספרי לנו על מועדונית תדהר

 

"מועדונית תדהר פועלת במסגרת מועדוניות העשרה שבמרכז וראייטי ירושלים, בהן משתתפים כ-200 ילדים עם לקויות שונות המגיעים ממסגרות שונות, לפעילות פנאי והעשרה."

 

ילדי מועדונית תדהר המגיעים מרקע אישי וחברתי לא פשוט, ונאלצים להתמודד באופן יומיומי עם קשיים רגשיים, לימודיים וחברתיים. הם מגיעים ארבע פעמים בשבוע בשעות אחר הצהריים למרכז, המהווה למעשה כ"בית שני" שלהם. במועדונית הם מקבלים עזרה בהכנת שיעורי הבית, ארוחה חמה ושני חוגים לבחירה".

 

ספרי לנו על האינטראקציה של יהודה עם הילדים.

 

"האינטראקציה מצוינת. הילדים אוהבים אותו מאד. הוא מתכונן לקראת בואם של הילדים, מכין להם את החדר, אוסף אותם מההסעה ממנה הם מגיעים מבית הספר, ומהווה חלק אינטגרלי מהצוות. אנחנו סומכות עליו בעיניים עצומות.   בסוף כל יום אנו מעניקים צ'ופרים לילדים."

 

מאז שיהודה התחיל להתנדב הוא לקח את העניין על עצמו והוא קונה לילדים הפתעות ביד רחבה ואין לתאר את ההתרגשות הרבה של הילדים בעקבות זאת.   בנוסף, יהודה שותף פעיל ב"ימי שיא" שאנו עורכים לילדים, בפעילות משותפת להורים ולילדים ובהשתלמויות שאנו עוברים באופן קבוע.

 

"באחת הפעמים מנחת הקבוצה, אורלי, ביקשה מאתנו לצפות בסרט "כוכבים קטנים על פני אדמה"  סרט מצוין שמסביר את המושג לקות למידה. כמובן שיהודה היה הראשון מבין אנשי הצוות שעשה שיעורי בית וצפה בסרט".

 

יהודה, יש לך מסר להעביר לפנסיונרים או לאנשים השוקלים להתנדב?

 

"במקום לשבת כל היום ולצפות בטלוויזיה או במחשב, אני ממליץ בחום לנסות ולמצוא מסגרת התנדבותית בכל תחום שקרוב ללב – אני בטוח שלרוב זה יעשה משהו בלב".

 

מערך מתנדבי מרכז וראייטי ירושלים מונה כ- 60 מתנדבים בממוצע בשנה, של יחידים או של קבוצות קטנות.

 

המתנדבים מגיעים מכל גווני הקשת, מכל שכבות הציבור ומכל טווח הגילאים – החל מפנסיונרים וכלה בתלמידי תיכון.   כל אחד מהם מקדיש שעה ויום קבועים בשגרת יומו העמוסה.

 

המתנדבים משובצים בתחומי פעילות רבים ושונים, מושיטים סיוע איש כפי כוחו ויכולתו ומהווים חלק בלתי נפרד מצוות היחידה בה הם נמצאים.

 

ערכה החשוב של ההתנדבות לא יסולא בפז. לצד העשייה הקונקרטית ולעזרה המוחשית מתווסף אלמנט חשוב במיוחד: תחושת הילדים כי יש מי שעומד לצידם, מספק להם אוזן קשבת, ומעניק להם תחושת בטחון, חום ואהבה.

 

מגוון התפקידים ההתנדבותיים שמרכז וראייטי ירושלים מציע:

 

  • במערך גני הילדים: מתנדבים לעבודה קבועה בעזרה לצוות בגני הילדים בשעות הבוקר והצהריים.

 

  • במערך מועדוניות ההעשרה: עזרה בליווי קבוצות בחוגי העשרה שונים. בשעות הצהריים ואחר הצהריים.

 

  • במערך המשחקייה: עזרה בהפעלת המשחקיה ומשחק משותף עם ילדים במתקנים הטכנולוגיים השונים משעות הבוקר עד הערב. עזרה בפיתוח המתקנים השונים במשחקייה.

 

  • במערך מינהלי: עבודה אדמיניסטרטיבית, עזרה בספרייה הפדגוגית, עזרה בגרפיקה, עזרה בצילומים, בהסעות.

 

  • במערך התחזוקה: עזרה בסיוד, בתיקונים של מכשירים וכדומה.

 

המעוניינים להצטרף אלינו ולהתנדב במרכז מוזמנים לפנות למיה ליבנד רכזת המתנדבים:   במייל var10@variety.org.il    או בטלפון 02-5391953 בימים ג' או ה'.